Hoe word ik een geweldige scrum master?

In deze blog ga ik jou meer vertellen over hoe jij een scrum master kan worden, maar ook wat het precies is om scrum master te zijn. Daarnaast laat ik aan de hand van een aantal voorbeelden jou zien hoe je scrummen kan toepassen in de praktijk. Download onderaan de template + uitleg. Deze kan je meenemen naar je werk om daar te gebruiken.

Hoe is scrummen ontstaan?

Scrummen, ook wel Agile genoemd, werd voor het eerst bekendgemaakt in een onderzoek van ikujiro Nonaka en Hirotaka Takeuchi. Het onderzoek werd in 1986 in het tijdschrift van Harvard Business Review gepubliceerd. Zij waren beide Japanse organisatie-theoreticussen. Daarnaast was Ikujiro professor emeritus (emeritus betekent dat een hoogleraar met pensioen is gegaan, maar nog wel actief blijft in hun vakgebied) aan de Graduate School of International Corporate Strategy van de Hitotsubashi University, die vooral bekend staat om haar studie van kennismanagement.

Uit het onderzoek blijkt dat projecten met kleine multidisciplinaire teams historisch gezien het beste resultaat behaald. Dit onderzoek is later nog door andere professoren aangepast en verbeterd. Personen zoals; Ken Schwaber en Jeff Sutherland zochten een eigen benadering van scrummen, Schwaber binnen zijn bedrijf en Sutherland in de werkwijze van scrummen. Scrum is uiteindelijk doorontwikkeld in de Verenigde Staten en wordt veel gebruik in grote projecten waarin meerdere teams werkzaam zijn. 

Wat is de betekenis van Scrum Master?

De Scrum Master werkt in een team dat deelneemt aan verschillende sprints. De Scrum Master is ook wel het beste te zien als begeleider van het proces of coach van het team. Als Scrum Master zorg jij ervoor dat de verschillende sprints op de juiste manier worden uitgevoerd. De Scrum Master is een van de rollen die uit de Scrum methodiek is gekomen. Deze methodiek heeft een aantal kenmerken, namelijk; 

Verschillende sprints

Een sprint is een korte, krachtige ronde waarin verschillende kleinere taken worden uitgevoerd

Drie rollen

Scrum kent drie basisrollen: de Scrum Master, de product owner en het scrum team

Teams die tegelijk aan het werk zijn

Organisaties die scrum gebruiken hebben vaak verschillende teams werken aan een grote opdracht. Deze opdracht is opgesplitst in kleine opdrachten die worden verdeeld onder verschillende teams.

Op deze foto zie je een scrum sessie, waarin de Scrum Master bij het bord staat

Wat zijn de taken van een Scrum Master?

Hierboven had ik al vermeld dat de Scrum Master ervoor zorgt dat het team de verschillende taken goed uitvoert oftewel: een procesbegeleider. De Scrum Master houdt zich bezig met de volgende taken: 

 • Controleren van het team en de stakeholders. 
 • Het voorzitten van de meetingen, een duidelijk doel geven aan de teamleden die meewerken en daarbij de agenda beheren.
 • Stimuleren en activeren van alle actieve teamleden binnen de sprint
 • Bijhouden van het Scrumboard 
 • Het bewaken van een goede sfeer binnen het team. 
 • Gevaren op tijd herkennen (adapt & control). 

Zelforganisatie is zeer belangrijk binnen het team. Om effectief, maar ook efficiënt te werk te gaan is de rol van Scrum Master cruciaal om ervoor te zorgen dat er geen grote problemen ontstaan. 

Hoe word ik Scrum Master?

Als jij voor het eerst gaat werken met scrum kun je in overleg ervoor kiezen om de rol aan te nemen als Scrum Master. Je kan ervoor voor kiezen om een cursus te doen om gelicenseerd Scrum Master te worden. Verschillende organisaties bieden cursussen aan om jou de fijne kneepjes van het scrummen te leren. Als je hiervoor kiest zou ik één van de volgende twee organisaties kiezen:

 • Agile Scrumgroup
  • Deze cursus duurt twee dagen en in die twee dagen leer jij de principes van scrum goed eigen te maken
 • ICM 
  • Deze cursus duurt wat langer (een maand), maar je krijgt wel langere begeleiding in het proces van scrummen. 

Waarom ik voor deze organisaties kies? Bij deze organisaties krijg jij ook een certificaat. Niet alle organisatie hebben het recht om jou na een cursus een certificaat te bieden, maar deze organisaties wel. Het is altijd handig bij sommige werkgevers om aan te kunnen tonen dat jij in bezit bent van zo’n certificaat. 

Ben jij ook benieuwd hoe jij kan werken aan een ijzersterke contentstrategie? Bekijk dan hier onze course! Je contentstrategie opbouwen wordt een stuk eenvoudiger als je een blauwdruk maakt die je helpt om op één lijn te blijven met de lange termijn doelen van je bedrijf

Op deze foto zie je veel post-its die worden gebruikt om taken op te schrijven voor op het scrumboard

Hoe ziet een scrumboard eruit?

Je maakt een sprint inzichtelijk door de taken op een scrumboard te plaatsen. Dit kan zowel online als offline. Online zijn er verschillende programma’s. Ik maak gebruik van asana.com. Offline wordt er vaak gebruik gemaakt van een groot papier met post-its met daarop de verschillende taken. De teamleden zorgen ervoor dat het board continu wordt bijgewerkt na het uitvoeren van taken. 

Het board bestaat uit verschillende kolommen. Dit kan verschillen per programma die jij gaat gebruiken, maar ik raad het volgende aan:

 • To do 
 • In Progress
 • On Hold
 • Done

Als er taken worden bedacht komen deze in het vak ‘To do’. Wanneer een teamlid ervoor kiest om ermee aan de slag te gaan eigent hij zich de taak en verplaatst hij die naar ‘In Progress’. Het is zeer belangrijk dat iedereen ook weet dat deze persoon met die taak bezig gaat. Het is natuurlijk niet handig als meerdere teamleden dezelfde taak uitvoeren, omdat niemand de taak heeft verplaatst. 

Wanneer hij de taak heeft voltooid verplaatst het teamlid de post-it naar ‘On Hold’. Hier vraagt het teamlid één van zijn teamleden voor feedback. Wanneer hij de feedback heeft gekregen, verwerkt hij dit en word de post-it doorgeschoven naar het vakje ‘Done’. Het hele team kan dan zien dat de taak is uitgevoerd.

Op deze foto is het programma Asana te zien, een online scrum programma

Download het Winnen-Met-Je-Scrumboard

Om jou goed op weg te helpen om de beste Scrum Master aller tijden te worden heb ik een scrumboard voor jou ontworpen. Deze kan je downloaden en printen op maximaal een A1. Dit scrumboard biedt jou verschillende handvatten om zelf eerst scrummen te ontdekken. Neem het mee naar je werk om je collega’s ook kennis te laten maken met scrummen! Naast het board geef ik nogmaals uitleg per vak wat erin moet worden geplaatst. 

Veel succes!

 

Word jij de nieuwe Scrum Master?

Klik hieronder om jouw gratis scrumboard
template te ontvangen. 
Download Scrumboard
Recommended Posts

Word jij de nieuwe Scrum Master?

Klik hieronder om jouw gratis scrumboard
template te ontvangen. 
Download Scrumboard

Ho eens even...
Vergeet jij niet iets?

Klik hieronder om jouw gratis Scrumboard 
te ontvangen. 
Download Scrumboard 
close-link
leuke merknamen bedenken