Egelprincipe (the hedgehog concept) – Jim Collins

In deze blog leg ik jou uit hoe het Egelprincipe van Jim Collins werkt en hoe jij je unieke persoonlijke eigenschappen ten volle kunt gebruiken om te starten en te groeien met je eigen bedrijf en dit langdurig succesvol maken. Download onderaan de gratis template om jou te helpen.

Good to Great 

Het egelprincipe (oftewel; the hedgehoge concept) is beschreven in het boek: Good te Great van Jim Collins. Jim Collins is een Amerikaanse onderzoeker, auteur, spreker en business consultant die zich volledig richt op de duurzame groei van bedrijven. Zijn concept geeft een goed beeld van je mogelijke route naar persoonlijke groei en lange termijn succes.

Hoe is het Egelprincipe ontstaan?

Het principe is afgeleid van een oud Griekse parabel (mythe) over de vos en de egel die luidde: ‘The fox knows many things, but the hegdehoge knows one big thing’ (vertaling: De vos weet veel dingen, maar de egel weet één groot ding). De vos kan veel dingen tegelijk, houdt alles in de gaten, is slim, sluw en bedenkt veel verschillende strategieën om bijvoorbeeld zijn prooi, de egel te vangen. Elke verhaal eindigt met dezelfde uitkomst; de vos prikt zijn neus aan de stekels van de egel en loopt verslagen weg.

Een vos die sluw aan het lopen is

De egel kan maar één ding en dat ene ding kan hij perfect uitvoeren. De egel concentreert zich namelijk alleen maar op overleven.  Deze mythe heeft Jim Collins vertaald naar het bedrijfsleven. De grote, succesvolle bedrijven zijn eigenlijk een soort van egels. Deze bedrijven concentreren zich ook op maar één ding en leggen hier de focus op.

egelprincipe voorbeeld

Hoe werkt Het Egelprincipe?

Volgens Jim Collins bestaat het egel principe uit drie belangrijke cirkels. De cirkels overlappen elkaar in het midden en precies daar ligt het punt waar de egel zich bevindt.

Cirkel 1: Waar heb jij echt passie voor?

Passie heeft te maken met een groot verlangen of enthousiasme. Het slaat op bewondering, vriendschap, affectie of liefde voor iets of iemand. Passie is een zeer sterke emotie, een aantrekkelijk enthousiasme of een verlangen. Maar hoe moet jij je passie vinden? De beste tip is dat je het de tijd geeft. Passie komt niet vanzelf, het ontstaat rustig van binnenin het lichaam. Je zou ook eens achterom kijken, wat hield jou bezig al kind? Waar speelde jij veel mee? Probeer nu in deze fase van je leven dezelfde houding aan te nemen van nieuwsgierigheid en vol energie. Om jou op weg te helpen zijn en 5 vragen die jij jezelf kans stellen:

  • Welke kleine dingen in het leven fascineren je?
  • Welke verandering wil jij in de wereld teweegbrengen?
  • Wanneer kom je helemaal in de flow en vergeet je de tijd?
  • Welke problemen in het leven wil je het liefst oplossen?
  • Waar wil je wel voor door het stof gaan?

Cirkel 2: Waar ben jij de beste in wereld in?

Weet waar jij de beste van de wereld in kunt zijn. Ja, het klikt inderdaad als een onmogelijke taak, maar het dat niet waar. Het gaat erom dat jij begrijpt waar jij goed in bent in wat je doet. Wat maakt het dat jij de beste bent?

Irene Schouten

Kijk eens naar Irene Schouten die drie gouden medailles heeft binnengespeeld op de Olympische winterspelen van Beijin 2022. Zij heeft hier keihard voor getraind en is nu de succesvolste Nederlander op één Winterspelen ooit. Zij had niet de instelling dat zij tweede van de wereld zou zijn? Nee, zij ging ervoor en als zij het kan, kan jij het ook. Als jij in staat bent om greep te krijgen op je passie kun je je ook gaan richten op de uitwerkingen daarvan. De beste schaatser ter wereld? Hoogstwaarschijnlijk niet, maar wel de snelste op de 3.000m en 5.000m én de massastart.

Irene Schouten als voorbeeld voor het egel principe

Mr Doodle

Om jou nog wat inspiratie te geven vertel ik nog even wat over droedelen. Mr Doodle, oftewel Sam Cox had van jongsaf aan een enorme obsessie voor ‘droedelen’. Droedelen is simpelweg gewoon een pen pakken en beginnen met tekenen zonder erover na te denken. Vaak droedelen mensen wel een tijdens een saai vergadering in hun notitities, ineens heb je van alles getekend. Mr Droodle is hier echter de ster van de show, inmiddels heeft hij een bereik op zijn Instagram van 2,7 miljoen volgers. Hij heeft als belangrijke boodschap dat we alles wat minder serieus moeten nemen.

Doodle tekening

Cirkel 3: Waar kun jij geld mee verdienen?

De derde en laatste cirkel is cruciaal voor het principe. Het is goed om te weten wat de economische motor is, waardoor jij geld binnen kan halen. Wat leidt tot een economische voortgang? Hoe kun je geld verdienen met je passie en je wereldtalent? Als je deze vragen kan beantwoorden wordt duidelijk wat de grootste en meest duurzame impact heeft op een bedrijfssucces op de lange termijn.

De overlapping binnen het Egelprincipe 

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede invulling hebt van alle drie de cirkels. Nadat je die hebt gedaan, is het belangrijk om te kijken waar ze elkaar overlappen. Dat is namelijk het centrale kruispunt waar het egelprincipe zich bevindt. Als er bijvoorbeeld allen een overlapping is tussen waar jij de beste in bent en waar je geld mee kan verdienen dan noemen we dat werk, het is dus wel belangrijk dat ze alle drie een rol spelen.

egelprincipe

Nu ben jij aan zet

Het is tijd om erachter te komen waar jouw hedgehog precies ligt. Hiervoor heb ik een template gemaakt die je hier kunt downloaden. Gebruik deze en neem vooral de tijd om de vragen te beantwoorden.

Wil je zelf graag aan de
slag met het Egelprincipe? 

Klik hieronder om jouw gratis Egelprincipe template te ontvangen. 
Download template
Recommended Posts

Wacht, je vergeet bijna je gratis template!

Klik hieronder om jouw Egel Principe template te ontvangen. 
Download template
close-link

Wil je zelf graag aan de
slag met het Egelprincipe? 

Klik hieronder om jouw gratis Egelprincipe template te ontvangen. 
Download template