25 leuke merknamen

Merknamen bedenken is niet gemakkelijk, ik weet er alles vanaf. Een mens maakt gemiddeld 30.000 keuzes per dag en jij moet de goede keuze weten te maken. Hoe jij weet op te vallen met je merknaam en hoe kan je met kop en schouder de concurrentie verslaan? Ja, hoe doe je dat? Laten we aan de hand van 25 leuke merknamen dit bekijken en gelijk jouw creatieve brein activeren.

11 verschillende categorieën voor merknamen

Voordat we beginnen aan de 25 leuke merknamen moet je weten dat er 11 verschillende categorieën zijn waarin een merknaam kan vallen. Deze categorieën beschrijf ik volledig in mijn Master Course Merknaam. Deze course heb ik speciaal ontwikkeld voor personen die vastlopen bij het bedenken van een verbluffende merknaam. Af en toe zal ik bij de voorbeelden toelichten in welke categorie ze vallen, zo doen je gelijk wat kennis op.

25 leuke merknamen en hoe ze zijn ontstaan.

 1. #Netflix

  25 leuke merknamen

  Kibble, dat was eerst de naam voordat het Netflix werd genoemd. De makers van Netflix kregen het advies om een zo slecht mogelijke merknaam te verzinnen, ze dachten dat Kibble een uitstekende keuze was. Echter na zes maanden schaamden de oprichters zich, overal zagen ze de naam voorbijkomen en ze konden het niet meer zien. Ze besloten om met 15 medewerkers opzoek te gaan naar een nieuwe naam. Één van die medewerkers kwam met de naam Net & Flix aan. ‘Net‘ komt van het woord internet en ‘Flix‘ is afkomstig van het woord Flicks. Flicks is de benaming voor speelfilms in Amerika. Dus eigenlijk betekent Netflix: speelfilms op het internet.

 2. #Volkswagen

  25 leuke merknamenVolkswagen heeft een duistere achtergrond. Volkswagen is in 1938 ontstaan in Duitsland. Het bedrijf moest uit politieke redenen van de nationaalsocialisten een auto maken voor het volk. Hitler introduceerde deze auto als de auto van de harde Duitse werker. Personen met een Volkswagen hoefden ook geen rijvoertuigenbelasting te betaling. Het werd de wagen van het volk. Jammer dat de naam Hitler voor altijd verbonden zal zijn aan het merk Volkswagen.

 3. #Audi

  Audi logo

  Audi is opgericht door August Horch op 16 juli 1909 te Zwickau. August kon zijn eigen naam niet als merknaam gebruiken, omdat daar concurrentieredenen achter zaten. Er moest een nieuwe naam gevonden worden voor het bedrijf. Dat deden zij door de naam Horch te vertalen naar het Latijns. Het bedrijf kreeg toen de naam Audi Automobilwerke GmbH, Zwickau.

 4. #Pathé

  Logo van PathéTegenwoordig kennen we Pathé van de bioscoop, maar Pathé is oorspronkelijk een nieuwszender uit Frankrijk. Zoals wij hier de leeuw als symbool van Nederland hebben, is de haan het symbool van Frankrijk. De haan, de brenger van het nieuws. De oorsprong van de haan van Frankrijk komt uit de regio… je raadt het al… Pathé. Vandaar dat ze gekozen hebben voor het beeldmerk de haan met de naam Pathé.

 5. #Facebook

  25 leuke merknamen

  Op 28 oktober 2003 richtte Mark Zuckerberg met drie vrienden de website Facemash op. Facemash was een spel waarbij foto’s van Harvard studenten met elkaar vergeleken konden worden. Wat niemand toen wist is dat Facemash de voorloper was van Facebook. Helaas was Facemash alleen toegankelijk voor Harvard studenten. Om bij gegevens van studenten te komen hackte Zuckerberg de database van school. Hierin stonden ‘facebooks’ van elke student, een soort logboek. Hij besloot in 2005 het domeinnaam thefacebookbook.com te kopen voor $200.000. Later werd dit veranderd in Facebook. Tegenwoordig is Facebook alweer bezig met een verandering naar de naam Meta.

 6. #Heineken

  25 leuke merknamen

  Heineken, een merk waar wij Nederlanders trots op mogen zijn. Wereldwijd is het een bekend biermerk. Heineken komt voort uit de Amsterdamse brouwerij De Hooiberg, opgericht in 1592. De Hooiberg lijdt een rustig bestaan, tot in 1863 een jongeman genaamd Gerard Adriaan Heineken zich meldt om alles op te kopen. Hij wist een deal te sluiten en veranderde de naam vervolgens naar Heineken, zijn eigen achternaam.Japanse merknaam

 7. #Tiktokmerknamen bedenken

  Japanse merknaammerknamen bedenken

  Tiktok valt onder het moederbedrijf ByteDance dat is opgericht in 2012 door Zhang Yiming. In 2016 startte zij de app Douyin in China. Binnen een aantal jaar waren er al meer dan 100 miljoen gebruikers. Na dit grote succes op de Chinese markt besloot ByteDance dat het tijd was om internationaal te gaan. Douyin zou niet de goede naam zijn hiervoor, maar een variant voor het woord is TikTok. TikTok werd razendsnel populair over de hele wereld.merknamen bedenken

 8. #Chanel

  franse merknamen

  Chanel is in 1909 opgericht door Madame Coco Chanel. Coco is eigenlijk haar bijnaam, want haar echte naam is Gabrielle. Haar bijnaam ‘Coco’ heeft ze gekregen toen ze in Parijs in verschillende cafés zong. Veel vrouwen vonden haar stijl voor mode inspirerend en ze kreeg steeds vaker te horen dat ze er iets mee moest doen. Ze besloot een eigen bedrijf op te richten met haar eigen achternaam.

 9. #Heinz

  Heinz fabriek

  H.J. Heinz, ook wel Heinz genoemd, is een Amerikaans voedselproduct. Het hoofdkantoor van Heinz zit gevestigd in Pittsburgh, Pennsylvania. Oorspronkelijk heette het bedrijf: The Anchor Pickle and Vinegar Works. Het bedrijf werd geleid door Heinz en zijn medeoprichter L.C. Noble. In 1872 veranderde de naam in: Heinz, Noble & Compagny. In 1875 ging het bedrijf failliet en maakten ze een doorstart onder de naam: F. & J. Heinz. Er traden toen ook twee nieuwe oprichters in, de broer van H.J. Heinz en zijn neef. In het jaar daarop introduceerden ze het bekendste product van Heinz namelijk; Ketchup. Henry kocht zijn broer en neef uit in 1888 en ging zelfstandig verder onder de naam Heinz.

 10. #KLM

  25 leuke merknamen

  KLM is afgekort voor Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën. Het bedrijf is opgericht op 7 oktober 1919. Het bedrijf heet zo, omdat Koningin Wilhelmina eerder in 1919 het predicaat Koninklijk aan KLM verleent. Ze benadrukt hiermee het belang van de burgerluchtvaart net na de Eerste Wereldoorlog. Het is uniek om bij de oprichting het predicaat Koninklijk te mogen ontvangen.

 11. #Nike

  25 leuke merknamen

  Blue Ribbon Sports (BRS), dat was de merknaam voordat het Nike heette. BRS werd in 1964 opgericht door Bill Bowerman en Phil Knight. In 1972 besloten zij voor de naam Nike te gaan. Nike is afkomstig uit de Griekse mythologie. Niké is namelijk de Griekse Godin van overwinning. Hiermee willen zij duidelijk maken dat Nike zorgt voor de overwinning, wat natuurlijk belangrijk is binnen de sportwereld.

 12. #Adidas

  merken voor lange vrouwen

  Adidas valt in de categorie samenstelling. Adidas is namelijk opgericht in 1949 door Adi Dassler. Hij heeft zijn voornaam gecombineerd met een deel van zijn achternaam, dat noemt men ook wel een eponiem. Een samenstelling is een woord dat is ontstaan door een combinatie uit twee of meer verschillende woorden.

 13. #McDonalds

  merknamen generator

  In 1955 werd de allereerste McDonalds opgericht. Een simpele burgerzaak waar het gewone volk een hamburger kon eten. Het succes van McDonalds was de snelheid waarin zij het eten voor de klanten konden klaarmaken. De naam komt van de twee broers die het bedrijf hebben opgericht. Hun achternaam was namelijk McDonald.

 14. #Coca-Cola

  leuke merknamen

  Coca-Cola een wereldwijd bekend merk onder de frisdranken. Coca-Cola heeft echter net als Volkswagen een duistere geschiedenis.Coca is vernoemd naar de plant cocaplant. De plant waar ook cocaïne van gemaakt wordt. In 1885 werd de plant gebruikt om het drankje te brouwen. Het drankje werd verslavend, wat men toen nog niet wist was dat het zeer schadelijk was voor het menselijk lichaam.

  Cola verwijst naar de kolanoot, het andere belangrijkste ingrediënt wat werd gebruikt voor het brouwsel. Kolanoten bevatten cafeïne, wat voor sommige personen ook zeer verslavend kan zijn. Hierdoor ontstond de naam Coca-Cola en behoort de merknaam tot de categorie associatie.

 15. #Gucci

  Franse merknamen

  Gucci is in 1921 opgericht door Guccio Gucci in Florence, Italie. De zoon van Guccio Gucci heeft het modemerk naar het volgende niveau getild, waardoor het steeds bekender werd. Tegenwoordig is het een high-end modemerk voor het hogere segment. Gucci is een icoon van de Italiaanse Dolce Vita.

 16. #Rolex

  Rolex logo

  Rolex is een fantasienaam. Één van de 11 categorieën is namelijk fantasie, een naam die compleet verzonnen is en nergens opslaat. Rolex heeft ervoor gekozen om zich in een nichemarkt te begeven waar zij de rijksten ter wereld helpen aan de meest luxueuze horloges. Rolex doet veel aan sponsoring zoals bij de Formule 1 voor naamsbekendheid.

 17. #Bacardi

  ontstaan bacardi

  4 februari 1862, de datum dat Don Facundo Bacardí Massó het bedrijf BACARDÍ oprichtte. Het bedrijf kwam tot stand in de plaats Santiago de Cuba, waar hij een kleine distilleerderij wist te kopen. Hij wist het productieproces van rum te veranderen en het resultaat mocht er wezen. Een zachte gedistilleerde drank die licht is van smaak en nu wereldwijd bekend is als BACARDÍ® rum.

 18. #Starbucks

  25 leuke merknamen

  Starbucks is een internationale koffieketen dat in 1971 in Seattle, Amerika, is opgericht. Eén van de oprichters was groot fan van het boek Moby Dick en stelde de naam ‘Pequod‘ voor,  vernoemd naar het schip in het boek. De andere oprichters vonden dit geen goede naam en stelden ‘Starbo‘ voor, naar een mijnstad in het gebied Mount Rainier. Ze kwamen ze uit op de naam Starbucks, het eerste bemanningslid van de Pequod. Over deze naam waren beide mannen tevreden.

 19. #Amazon

  25 leuke merknamen bedenken

  Jeff Bezos is de oprichter van Amazon. Hij besloot eerst de dadaïstische manier toe te passen voor het bedenken van een merknaam. Een woordenboek openslaan en vervolgens een woord aanwijzen. Hij kwam uit bij het woord Amazon. Dit woord klonk volgens hem exotisch en anders dan alle andere bestaande merknamen in die branche. Dat kon hij mooi linken aan zijn bedrijf, want hij zou het grootste aanbod ter wereld hebben. Dat is Jeff inmiddels ook gelukt. 

 20. #Apple

  merknamen bedenken

  Steve Jobs is de oprichter van Apple. Steve Jobs moest zijn bedrijf een naam geven en wist niet goed wat hij moest kiezen. Hij besloot zijn medewerkers één dag de tijd te geven om met een goede naam aan te komen. Als dat niet ging lukken dan zou hij zijn bedrijf Apple noemen. Steve Jobs was namelijk fruitariër en at veel appels. Zoals we nu weten hadden de medewerkers geen goede naam verzonnen.

 21. #Nespresso

  Nespresso Cup

  Koffie, iets wat wij Nederlanders maar al te graag lusten. Nespresso is een bekend koffiemerk. Het zijn van die cupjes die je kan gebruiken in een koffiemachine. Maar waar komt de naam Nespresso vandaan? Eigenlijk is dat heel gemakkelijk. Het merk is onderdeel van Nestlé en met het product dat zij verkopen, namelijk espresso, is de naam Nespresso ontstaan.

 22. #Samsung

  Samsung Zuid-Korea

  Veel mensen denken dat Samsung is opgericht in Amerika of Japan, maar niks is minder waar. Samsung is namelijk opgericht door Lee Byung-Chull in Zuid-Korea. Lee was een zakenman die voedselproducten zoals vis verkocht. Hij besloot een andere weg in te slaan: ‘de elektronica’ en begon het bedrijf Samsung. Samsung betekent drie sterren in het Zuid-Koreaans. Met deze naam bedoelt Lee dat zijn bedrijf even groot wordt als de sterren in het hele heelal, een grote ambitie dus. Ik moet zeggen, hij heeft het wel waargemaakt.

 23. #Philips

  Ontstaan van Philips

  Weer een prachtig merk, waar wij Nederlanders trots op mogen zijn! In 1981 werd Philips opgericht door Gerard Philips en zijn vader Frederik Philips. Frederik Philips was al goed aan de weg aan het timmeren. Hij was fabrikant, bankier en handelaar in tabak en koffie. Philips is de achternaam van beide heren en in die tijd was het normaal om je bedrijf te vernoemen naar je eigen achternaam.

 24. #Louis Vuitton

  25 leuke merknamen

  Louis Vuitton is het op één na oudste luxemerk dat nog steeds actief is. Het is dan ook geen verrassing dat het al jaren aan de top van de mode-industrie staat. Louis Vuitton is opgericht door Louis Vuitton zelf. Het is dus helemaal zijn eigen naam. Al snel werd Louis een gerespecteerd kleermaker en begon hij zich ook te specialiseren in koffers. Nadat hij een opdracht van Koning Napoleon kreeg, werd hij opgenomen in het hogere segment en begon zijn merk ook steeds meer te groeien. Tegenwoordig is Louis Vuitton naar mijn inzien nog steeds voor de rijkeren.

 25. #Toyota

  Japanse merknaam

  Toyota, volgens ‘Compare the Market’ het meest gezochte merk op Google. Is de naam dan zo geweldig? Ik moet zeggen dat ik de naam natuurlijk ook ken en jij waarschijnlijk ook. De naam is eigenlijk de achternaam van de oprichter. Kiichiro Toyoda is namelijk de oprichter van Toyota. Hij besloot met het geld van zijn vader, die trouwens ook een leuke uitvinding had gedaan, een autobedrijf op te richten. Internationaal zou de naam Toyota beter klinken en daarom is er niet gekozen voor Toyoda.

Merknaam bedenken? 

Wist je dat een mens gemiddeld per product/dienst twee merknamen in zijn hoofd heeft. Zie het als een soort ‘doosje’ in je brein. Als je mensen zou vragen twee merken van fietsen op te noemen zegt het merendeel Batavus en Gazelle. Terwijl er nog tientallen andere merken zijn, zijn dit merknamen die in ‘het doosje’ zitten. Jij moet zo’n plek weten te bemachtigen. Dat begint natuurlijk met een verbluffende merknaam. Om een verbluffende merknaam te creëren heb ik een Master Course ontwikkeld. Deze course neemt je stap-voor-stap mee door het hele proces van het verzinnen van een merknaam!

Merknaam bedenken

Recommended Posts
een onweerstaanbaar merk